Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Anton. P. Csehov

Ivanov

Ivanov

Horvát Nemzeti Színház, Zágráb

Rendező: Eimuntas Nekrošius

Horvát nyelven magyar felirattal.

3 óra 30 perc, 1 szünettel.

Az Ivanov a Horvát Nemzeti Színház új produkciója Eimuntas Nekrošius neves litván rendező értelmezésében, aki korábban merészen és a hagyományokkal szakítva állította színpadra ugyanebben a színházban Csehov egy másik darabját. A színpadon csak székek vannak (annyi, ahány szereplő) egy a nézők fele lejtő emelvényen, két stilizált függöny a háttérben és egy fehér hinta. A színre állítás kifinomult és aprólékos, hozzáillő zenei háttérrel.

A rendező által elképzelt Ivanov a jövőből maradt ránk. Nekrošius fokozatosan építi fel a drámai és komikus jeleneteket és újszerű szerelmi háromszögeket. Ivanov feleségéhez fűződő viszonyát a fiatal Szása rajongása ellenpontozza. Az előadás Ivanovja Nekrošius változatában egyszerre egy kelletlen Hamlet, egy képmutató Tartuffe, egy kiégett Oblomov és Byron Manfrédje.

Mindez nem jelenti azt, hogy a rendező színpadi víziója leragadna a múltban. Amikor Ivanov a szobájában iszik, a jelenet sok mozzanata utal a mai európai szociális és társadalmi környezetre. Az előadás sokat vár el mindkét féltől, a színpadon a színészektől, a nézőtéren pedig a befogadó közönségtől, akiket időnként közvetlenül is megszólít, új szögből mutatva meg a darabot, friss és meglepő befogadásra ösztönözve.

Színészek:

Ivanov: Bojan Navojec
Ana Petrovna: Lana Barić
Matyej Szemjonovics Sabelszkij: Dragan Despot
Ravel Kirillics Lebegyev: Goran Grgić
Zinaida Szavisna: Alma Prica
Szása: Luca Anić
Lvov: Luka Dragić
Marfa Jegorovna Babakina: Nina Violić
Dmitrij Nyikityics Koszih: Slavko Juraga
Mihail Mihajlovics Borkin: Dušan Bućan
Avdotya: Ksenija Marinković
Vendégek: Jadranka Đokić, Ivana Bićan
Utas: Franjo Kuhar
Vendég: Silvio Vovk
Gavrila: Ivan Glowatzky

 

Súgó: Višnja Kiš
Ügyelő: Roko Grbin
Tolmács: Elina ŠULENTA
A jelmeztervező asszisztense:  Antonija JAKŠIĆ DOROTIĆ
A díszlettervező asszisztense: Ante SERDAR
A dramaturg asszisztense: Mirna RUSTEMOVIĆ
Fordító: Borislav MRKŠIĆ
Hangtervező és a rendező asszisztense: Taursa ČIŽAŠ
Jelmeztervező: Nadežda  GULTIAJEVA
Díszlet- és fénytervező: Marius NEKROŠIUS

GH
Gobbi Hilda Színpad
Eimuntas Nekrošius

Eimuntas Nekrošius

Az egyik legjelentősebb kortárs litván rendező, a világhírű „Meno Fortas” társulat alapítója és művészeti vezetője. Egy kis litván faluban született 1952-ben. 18 éves koráig tanyán élt földműves családjával, majd ezt követően a Vilniusi Állami Konzervatóriumba jelentkezett, és egy év elvégzése után a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakára nyert felvételt A. Goncsarov osztályába. Rendezőként először a Kaunas-i Drámai Színházban mutatkozott be, később a vilniusi Állami Ifjúsági Színházban dolgozott. Ebben az időszakban formálódott ki sajátos, metaforikus színházi nyelvezete, mely leginkább a későbbi, Csehov és Shakespeare művei alapján készült legfontosabb előadásainak védjegye lett. Az 1997-ben rendezett korszakos jelentőségű Hamlet előadása után egy évvel megalapította a Meno Fortas (Művészet Erődje) társulatot, mely 2000-ben az Európai Színházi Unió tagja lett. Nekrošius számos nemzetközi színházi díjat kapott: Othello című darabjáért „Arany Maszk” díjat nyert, a „Legjobb külföldi előadás” kategóriában, rendezőként pedig Sztanyiszlavszkij-díjjal jutalmazták. 2002-től számos operát is rendezett a többi között Firenzében, a milánói La Scalában, a moszkvai Bolsoj Színházban, a Litván Nemzeti Operaházban. Legfontosabb kitüntetései: a Litván SzSzK Állami díja (1983), a Szovjetunió Állami díja (1987), az Orosz Föderáció Állami díja (1999), az „Új európai színházi realitás” díj (1991). 1992-ben pedig az Európai Színházi Unió a legjobb európai rendezőnek választotta.

2018 novemberében halt meg. A Kurafiak az utolsó rendezése.

Oldal tetejére