Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Puskin

JEVGENYIJ ANYEGIN 16

jelenetek a regényből

JEVGENYIJ ANYEGIN

Vahtangov Állami Színház, Moszkva, Oroszország

Rendező: Rimas Tuminas

Orosz nyelven magyar szinkrontolmácsolással

3 óra 50 perc, 1 szünettel.

Puskin legismertebb művét, a „Jevgenyij Anyegin” című költői regényt már a kortársak is az „orosz élet enciklopédiájának” nevezték, és a mai napig a 19. századi irodalom, az orosz romantika egyik csúcsteljesítményének tartják. Számos formában feldolgozták már, Csajkovszkij a regény nyomán komponálta egyik leghíresebb operáját, született belőle film és balett is, ám színházi társulatok ritkán vállalkoznak e monumentális mű színpadi adaptációjára.

Rimas Tuminas, a litván és az orosz színházi élet kiemelkedő alkotója szívesen dolgozik orosz klasszikusok szövegével, Puskin Anyeginjére pedig igazi ihletforrásként tekint. Ezért Oroszország egyik legnagyobb múltú intézménye, a Vahtangov Színház művészeti vezetőjeként a szerző szellemiségét megőrizve a mű mai olvasatára vállalkozott, mely egyrészről egy nagy, beteljesületlen szerelem története, másrészről költői-filozófiai vallomás is az emberi lét értelméről.

A rendező szavaival élve: „Szerettem volna elrugaszkodni a sztereotípiáktól. A Jevgenyij Anyeginen dolgozva a mű jelentésrétegeinek szimfóniáját kutattam, hogy megragadhassam a verses regény érzelmi, zenei harmóniáját.”

Szereplők:

Az idős Jevgenyij Anyegin: Szergej Makoveckij / Alekszej Guszkov
A fiatal Anyegin: Viktor Dobronravov / Jevgenyij Piljugin / Makszim Szevrinovszkij
Lenszkij: Oleg Makarov / Vaszilij Szimonov
Tatyjana Larina: Jevgenyija Kregzsde / Olga Lerman
Olga Larina: Maria Volkova / Natalja Vinokurova
Nyugalmazott huszártiszt: Artur Ivanov / Vlagyimir Szimonov
Zarándokasszony: Jekatyerina Kramzina / Tatyjana Kazjucsic
Dada, Tánctanár: Ljudmila Makszakova
Tánciskolai tanár: Pavel Teheda Cardenas
Táncosok: Anna Antonova, Olga Borovskaya, Anastasia Vasilieva, Natalia Vinokurova, Maria Volkova, Lylya Gaisina (Brik), Eugenia Kregzhde, Polina Kuzminskaya, Olga Lerman, Olga Nemogay, Ekaterina Nesterova, Antonina Papernaya, Ekaterina Simonova, Yana Sobolevskaya, Alexandra Streltsina, Oksana Surkova, Maria Shastina, Adelina Golubenko
Anisya, házvezetőnő: Anna Antonova, Olga Borovskaya, Yana Sobolevskaya
Larin házaspár: Elena Melnikova, Alexei Kuznetsov
A Larin család barátai:  Vladimir Beldiyan, Ruben Simonov, Dmitry Solomykin, Valery Ushakov, Yury Kraskov, Kirill Rubtsov
Továbbá:
Dmitry Solomykin, Kirill Rubtsov,
Maria Berdinskikh, Maria Rival, Vasilisa Sukhanova,
Elena Sotnikova,
Liubov Korneva,
Yury Shlykov

 

Ötlet, színpadra állította és a szövegkönyvet írta: Rimas Tuminas
Díszlettervező: Adomas Jacovskis
Jelmeztervező: Mariya Danilova
Zeneszerző: Faustas Latenas
Koreográfus: Angelica Cholina
Zenei vezető: Tatiana Agaeva
Fénytervező: Maya Shavdatuashvili
Maszk: Olga Kalyavina
Játékmester: Alexei Kuznetsov
Beszédtanár: Susanna Serova
Vágó: Elena Knyazeva
Hangmérnök: Vadim Bulikov, Ruslan Knushevitsky
Zenekarvezető: Natalya Turiyanskaya
Rendező gyakornok: Gulnaz Balleisova
Remdezőasszisztens: Natalya Menyshikova, Nataliya Kuzina

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Rimas Tuminas

Rimas Tuminas

Litván rendező, a kortárs litván és orosz színházi élet egyik legjelentősebb alkotója. Litvániában született 1952-ben. 1970 és 1974 között a Litván Állami Konzervatóriumban tanult, 1978-ban diplomázott a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakán. 1979 és 1990 között a Litván Állami Dráma Színház (1998-tól Litván Nemzeti Színház) rendezője, 1994-től 1999-ig főrendezője. 1990-ben megalapítja a Vilniusi Kis Színházat (Valstybinis Vilniaus Mažasis teatras), melynek jelenleg is a művészeti vezetője. Számos előadást rendezett. 1979-től a Litván Állami Konzervatórium (jelenleg Litván Zeneakadémia) színész-rendező karának tanára, 1998-től docense. 2007-től a moszkvai Vahtangov Színház művészeti vezetője. Irányításával a színház új lendületet kapott, melynek hatására az intézmény az orosz színházi élet egyik kiemelkedő kulturális intézményévé vált. Tuminas 2012-ben megnyitotta a Vahtangov Színház Első Stúdióját, ahol tehetséges fiatal rendezőket tanít.

Rimas Tuminas jellegzetes rendezései a teljes színházi spektrumot magukba foglalják beszéddel, zenével, színpadi játékkal és szimbólumokkal. Rendezett operát is a moszkvai Nagy (Bolsoj) Színházban. Néhány, a Vahtangov Színház számára színpadra állított emlékezetes előadása: Csehov: Ványa bácsi; Lermontov: Álarcosbál; Gerald Sibleyras: Szél a nyárfásban; Menedék (több szerző művei alapján); Puskin: Anyegin; Grigorij Kanovics: Mosolyogj ránk, Uram; Thomas Bernhard: Minetti; Szophoklész: Oidipusz király. Rimas Tuminas a Vahtangov Színház legjobb előadásait az egész világnak megmutatja európai, amerikai és ázsiai körutakon, színháza pedig folyamatosan fogad kiemelkedő tehetségű orosz és külföldi rendezőket és színészeket.

Számos díja és kitüntetése közül a legfontosabbak: Litvánia Nemzeti díja, az Orosz Föderáció Állami díja, Arany Maszk-díj, Sztanyiszlavszkij-díj, „Kristály Turandot”-díj, „Sirály”-díj.

Oldal tetejére