Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Henrik Ibsen

HEDDA GABLER

HEDDA GABLER

DRAMATEN - Stockholmi Királyi Színház, Svédország

Rendező: Anna Pettersson

Svéd nyelven magyar és angol felirattal

1 óra 15 perc, szünet nélkül.

Henrik Ibsen egyik legidőtállóbb mesterműve a Hedda Gabler. 1890-ben írta a frusztrált nő történetét, aki a patriarchális társadalmi berendezkedés foglya, és amelyből egyre elkeseredettebben menekülni szeretne.

Anna Pettersson a Stockholms City Theatre 1998-as, ünnepelt előadásában címszereplőként lépett színre. Napjainkban főleg rendezőként folytatja Ibsen felfedezését, drámáit lecsupaszított formában és radikális felfogásban állítva színre. A Hedda Gabler címszerepét Electra Hallman alakítja és ő az egyedüli szereplő, aki fizikálisan is jelen van a színpadon. Videóvetítéseken keresztül lép kapcsolatba a három másik férfiszereplővel, akik körbeveszik Hedda Gablert: Jörgen Tesmannal, Assesor Brackkal és Ejlvert Lövborggal (mindannyian az oslói Nemzeti Színház művészei). A színpadkép megalkotásakor Ibsen szülővárosát, Oslót tekintették kiindulópontnak. A múlt és a jelen párhuzamosan létezik, és álomszerű átjárók törik meg a lélektanilag realisztikus stílust. Anna Pettersson azt vizsgálja, hogyan lett a naturalisztikus dráma, amely az évek során klasszikus felfogássá vált, ismerős és kényelmes a közönség számára. Hogyan tudná megragadni a közönséget ugyanúgy, ahogyan az 1800-as évek végén berobbant a színpadra. Hogyan lehet lerombolni ahhoz, hogy újra megrázó erejű tudjon lenni?

Szereplők:

Hedda Gabler: Electra Hallman

valamint filmen: Mattis Herman Nyquist, Kim Haugen, Eindride Eidsvold

 

Fénytervező: Magnus Pettersson
Fodrász és maszk: Thea Holmberg Kristensen
A film gyártója: Dallas Motion Agency
Operatőrök: Klas Hjertberg, Dallas Motion Agency
Zeneszerző: Gustave Lund
Jelmeztervező: Jan Lundberg
Díszlettervező: Jan Lundberg / Anna Pettersson

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Anna Pettersson

Anna Pettersson

Színművész, színdarabíró és rendező. 2013 óta a Stockholmi Művészeti Egyetem doktorandusza. A Stockholmi Drámaművészeti Akadémia vendégtanára, 2017 tavaszától pedig az August Strinberg által alapított Strindberg Intima Teater művészeti vezetője. Színművészként, a Stockholmi Városi Színházban és a Svéd Királyi Színházban számos klasszikus, illetve kortárs darab főszerepét játszotta. Olyan kiemelkedő drámaírókkal dolgozott mint Lars Norén, vagy Kristina Lugn. 1998-ban elnyerte a Svéd Színházi Kritikusok Szövetségének díját, 1999-ben Thalia-díjat kapott. Kiemelkedő rendezései közé tartozik Csehov Sirálya, a Mizantróp Moliére-től, vagy az Alice Csodaországban Lewis Carroll-tól, de szintén megemlíthetjük a MITEM-en szereplő Hedda Gablert, illetve a Vadkacsát Ibsen-től. Jelenleg Júlia kisasszony című előadásával járja a világot, melyben a rendezésen kívül mindhárom főszerepet alakít.

Oldal tetejére