Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Luo Huaizhen

Li Yaxian

Li Yaxian

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

Rendező: Xie Ping'an

Kínai nyelven magyar és angol felirattal.

2 óra, szünet nélkül.

A szecsuáni opera a kínai opera egyik típusa, amely a Kína délnyugati részén található Szecsuáni Tartományból eredeztethető. Azonban Kína ezen része mellett elterjedt és jellegzetes részévé vált más tartományok és nagyvárosok színházi kultúrájának is, különösképpen Jünnan és Kujcsou Tartományokban. A szecsuáni operát olyan tehetséges színészek által előadott egyedülálló szólók, kifejező színészi alakítások, gazdag ütőhangszeres játék és vérbő komédia jellemzi, akik világszerte párját ritkító szakmai tudással rendelkeznek. A szecsuáni opera legfőbb sajátosságai közé tartozik az élénk, szórakoztató történetmesélés, az énekszólók és az akrobatamutatványok. Az opera ezen típusa hasonlóképpen épít a stilizált mozdulatok összetett rendszerére, miközben a színészi játék egyszerre kecses és eleven. A szecsuáni opera előadásai mindig tele vannak szellemes és humoros megoldásokkal, lendületes párbeszédekkel és jellegzetes helyi ízekkel. A különleges szereplők bemutatása érdekében az opera egy sor kaszkadőrmutatványt is megjelenít, többek között az „arcváltás” ismert színházi elemét. A kínai operában az arcfestést rendszerint az arcra helyezett festékkel készítik el, de a szecsuáni opera esetében az előadóművész egy szempillantás alatt kicserélheti az arcfestését előadás közben magán a színpadon.

A most látható előadásban Li Yaxian alakját hatásosan kelti életre Shen Tiemei, a szecsuáni opera kiemelkedő művésze. Előadásmódja megnyerően jeleníti meg a szecsuáni operára jellemző pikáns stílust.

Actors: Shen Tiemei, Sun Yongbo

 

Díszlet/stage designer: Zhou Benyi
Jelmez/costume designer: Wang Ling
Zene/composer: Wang Xiaogang, Chen Anye
Dramaturg/dramaturge: Luo Huaizhen
Művészeti munkatárs/art consultant: Shen Fucun
Művészeti vezető/art director: Shen Tiemei
Fényterv/lighting design: Xing Xin
Hang/tune design: Liu Feng, Shen Tiemei

Rendező

Xie Ping'an

NSZ
Nagyszínpad
Xie Ping'an

Xie Ping'an

Xie Ping’an (Csie Ping Nan) 1940-2014. 
Kínai színházi rendező, a Kínai Színházművészek Szövetségének volt igazgatója, és örökös igazgatója a Szecsuáni Színházművészek Szövetségének. 56 évig tartó karrierje alatt széles látókörű bölcsességgel színpadra állított és rendezett legalább hatvan produkciót, harmincféle operastílusban. Számos díj nyertese volt, amelyek között megtalálható a Venhua Rendezési Díj Fődíja, és a 4. Kínai Színházi Fesztivál rendezői fődíja is, valamint Szecsuán tartomány Tíz Legjobb Film-, Televízió-, Dráma-, és Operarendezőjének díja.    

A Maszkváltás más általa rendezett operával egyetemben egymás után négy alkalommal nyerte meg a Tíz Legjobb Nemzeti Minőségi Színpadi Produkció címet, illetve öt egymást követő évben a Wenhua Díjat, amivel új rekordot állított fel a kínai operák történelmében.

Legfontosabb szecsuáni stílusban fogant operái: Holt vizek (Dead Water), Maszkváltás (Face-Changing), Kínai hercegnő (Chinese Princess), Turandot, Pan Jinlian, Hua Ziliang. 
A pekingi stílusban színpadra állított operái közül a legfontosabbak: Hua Ziliang, Xuebao hercegnő (Princess Xuebao). 
Meihu stílusú operája a Kései Rózsák (The Late Roses). 
Kunqu stílusú operája: Zhuang Yuan Zhang Xie. 
Yue stílusú operája: Yang Naiwu.

Oldal tetejére