Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

Jovan Sterija Popović

Hazafiak

Hazafiak

Szerb Nemzeti Színház – Belgrád, Szerbia

Rendező: Urbán András

Szerb nyelven magyar felirattal.

1 óra 35 perc, szünet nélkül.

1848/49. Európa a forradalmak mezejére lép. A Habsburg Birodalom ellen fellázadó Magyarország függetlenségéért harcol, miközben a területéhez tartozó Szerb Fejedelemség hazafiai /Knezevina/ új nyelvtörvényt követelnek, valamint kikiáltják a Szerb Vajdaságot /Srpska Vojvodina/, amit Bécs és Budapest nem ismer el. Csaták sorozata indul el magyarok és szerbek között a Bánságban és Bácskában.

A szerb klasszikus, Jovan Sterija Popović szókimondó vígjátéka a farizeus szerb hazafiakat ostorozza. Bölcs pártatlanok, hőzöngő patrióták és helyezkedő megalkuvók vitáitól és kiáltványszerű zenéjétől hangos a rendező, Urbán András történelmi színpada, ahol a „Háborút! Háborút” felkiáltásokat igen gyorsan tettek követik. Hisz a belátás és megbékélés kora még messze van, amit az a furcsa tény is tükröz, hogy a darabot, a szerző határozott kérésére, először, csak ötven évvel annak nyomdából való kikerülése után, 1904. december 30-án adhatták elő, a Szerb Nemzeti Színházban.

 

 

Színészek/Actors: Slobodan Beštić, Anastasia Mandić, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Hadži Nenad Maričić, Nikola Vujović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić

Zenészek/Musicians: Nemanja Aćimović,Ivan Marković, Đorđe Antić

Díszlettervező/Set designer: Andraš Urban; Jelmeztervező/costume designer: Marina Sremac; Színpadmozgás/Stage Movement:Tamara Antonijević; Zeneszerző/composer:Irena Popović Dragović; Dramaturg/dramaturge: Slavko Milanović; Rendezőasszisztens/Assitant dierctor: Suzana Vuković; Executive Producer:Milorad Jovanović; Szervező/Organizer: Jasmina Urošević

Rendező

Urbán András

NSZ
Nagyszínpad
Urbán András

Urbán András

Urbán András 1970-ben született Zentán (Senta). Alig 17 évesen már független színházat és irodalmi kört alapított, amelyben kiptóbálhatta magát szerzőként, rendezőként és színészként is. Később az ő kezdeményezésére jött létre az Aiowa társulat is, amelynek koncepciója szerint a színház olyan kreatív tevékenységek gyűjtőpontja, amely magában foglal valamennyi művészeti ágat, és nem mentes az ideológiai töltettől sem. Film- és színpadi rendezői tanulmányait az újvidéki Művészeti Akadémián kezdte meg Vlatko Gilić professzor szárnyai alatt. Rendszeresen állít színpadra darabokat a szabadkai Nemzeti Színházban, 2006 óta ő a Kosztolányi Dezső Magyar Színház vezetője Szabadkán. Egyik alapítója “Desire Central Station” elnevezésű nemzetközi színházi fesztiválnak. Rendezett darabot Szabadkán, Nišben, Újvidéken, Belgrádban, Szegeden, Bitolában, Ljubljanában, Berlinben, Kolozsváron, Várnában, Mariborban, Rijekában. Rendezései és produkciói díjat nyertek a Vajdasági Színházak Fesztiválján, a Sterija Fesztiválon, az Infant Fesztiválon, a Joakimfesten, a Fortress Festen, a Teaterfesten, a magyar Alternatív Színházi Fesztiválon, a Magyar Színházi Fesztiválon, a Bitefen, a Messen, a MOT-on, és Zágrábban.

Oldal tetejére