Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
Vissza az előadásokhoz

VERSO MEDEA (Euripidész nyomán)

VERSO MEDEA (Euripidész nyomán)

Sud Costa Occidentale, Palermo, Olaszország

Rendező: Emma Dante

1 óra 15 perc, szünet nélkül.

„Képzeletemben egy olyan utazás jelent meg, ahol Medeát férfiak gyűrűje veszi körül, akik Korinthosz nőalakjai. Megjelent előttem, ahogy ezek a férfiak nagy hasról, születendő újszülötteik sírásáról, kiscipőiről, babakelengyéiről álmodoznak. A darab színrevitelét egy irgalommal és érzelemmel teli térben képzeltem el, ahol a színház atmoszférája még erősebben kidomborítja a történet drámaiságát. Ahol a tér megtöltéséhez elegendő egy ének, vagy maga a csönd. Ahol Medea szavai tisztán és erőteljesen visszhangzanak. A Mancuso fivérek szerelemről és gyűlöletről énekelnek. A gyötrelem betölti hivatását: Medea megszüli saját tragédiáját.” (Emma Dante)
 

Színészek:
Elena Borgogni, armine Maringola, Salvatore D'Onofrio, Sandro Maria Campagna, Roberto Galbo, Davide Celona

 

Zene és ének: Fratelli Mancuso 
Fény: Marcello D’Agostino
Jelmeztervező: Emma Dante

rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Emma Dante

Emma Dante

Emma Dante 1967-ben született Palermóban. A római Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio D’Amico intézményben folytatta színházrendezői tanulmányait. Az Akadémiát körülvevő környezetben került kapcsolatba a későbbi új olasz színházi generáció néhány fő képviselőjével. Az 1980-as évek végén az avantgárd színház felé közeledett. Asszisztensként dolgozott, a lengyel Tadeusz Kantor rendezte, A szerelem és a halál gépe című előadásban, amelyben a színészek a közönségnek háttal játszottak. Erre úgy emlékszik, hogy hiteles "színházi villámcsapás" érte, amely a hagyományoktól eltávolodva a kutatás és a kísérletezés irányába terelte rendezői pályafutását. Miután megszerezte diplomáját 1990-ben, moziban és televízióban egyaránt játszott ’99-ig, amikor megalapította Palermóban, Compagnia Sud Costa Occidentale néven első önálló társulatát és a mPalermu előadásukkal 2001-ben elnyerték a Legjobb Színpadi Alkotás díját.

A 2000-es évektől napjainkig, számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Meggyőződése, hogy a színház nagy társadalomformáló erővel rendelkezik és jó érzékkel ötvözi a klasszikus és avantgárd színházi formákat. Az előadásaiban nagy szerepe van a társadalomkritikának, amelyekben gyakran megjelenik a szenvedélyes, erőszakos és lealacsonyodott szicíliai karakter, aki a túlélésért küzd egy elmaradott és elnyomó társadalomban. A szicíliai dialektus színpadi megjelenítése jelentős erénye alkotásainak. Színházi tevékenysége mellett Emma Dante író is, több felnőtteknek és gyerekeknek szóló regényt publikált, illetve 2013-ban debütált filmrendezőként és filmszínésznőként, a 2008-ban megjelent Via Castellana Bandiera című, Vittorini-díjjal kitüntetett első regényének adaptációjával. A 2015-ös MITEM-en a Verso Médea című előadással szerepelt nálunk a társulatával.

 
Oldal tetejére

Ausztria, Dánia, Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Ukrajna