Vissza az előadásokhoz

Történetek a Mahábháratából

Kathákali stílusú klasszikus indiai táncszínház

Történetek a Mahábháratából

Kalatharangini Kathákali Iskola (India) és a TTB Teatro tascabile di Bergamo (Olaszország)

Rendező: Dr. Kalamandalam John

Szanszkrit és malajálam nyelven magyar és angol felirattal

7 óra 30 perc, 2 szünettel.

„Ami nem áll ebben a műben, azt hiába keresnők a hármas világon!” - olvashatjuk az ősi indiai eposz, a Mahábhárata eredeti ajánlásában. Baktay Ervin a rövidített magyar változat megalkotója pedig így nyilatkozik: „ha egyebet sem ismernénk India múltjából, csak a Mahábháratát, ez magában elegendő volna, hogy a hinduk ősi mitológiáját, vallását, világnézetét, bölcseletét, művelődését, szokásait és művészetét rekonstruálhassuk.”
Keralából, Dél-India zöldellő vidékéről származik a kathákali stílus, amely különböző előadói és rituális gyakorlatok sokszínű kultúrájából merítve a XVII.-ik században nyerte el a most látható végleges formáját. A látványos arcfestések és jelmezek pazar kombinációi, a hipnotikus és rendkívül kifinomult éneklés és ütős zenei játék, valamint a színészek legendás technikai felkészültsége helyezik e művészetet a világszínház csúcsára. 
Magyarországon először élhetnek végig a nézők egy teljes, hagyományos kathákali éjszakát. Nem pusztán egy előadást, hanem (chai tea és szamósza kíséretében) egy kis darab Indiát varázsolnak ide a művészek. A produkcióban részt vesz Sadaanam Krishnankutty, aki a kathákali egyik legjelentősebb ma élő képviselője.

Részletek:

- Délután 17 órától élőben követhetik nézőink a Kathákali színészek maszkfestési folyamatát.

- 20 órakor: Kelikottu - rövid Kathákali dobos koncert lesz a színház előtt.

- A Nagyszínpadon este 21h-kor kezdődik a Mahábhárata története. Az előadás után, napkeltekor (hajnali 5h30 körül) a színház előtt (egy kis reggelivel egybekötve) a Kathákali zenészek rövid dallal köszöntik Szúrját, az ősi hinduizmus mitologikus Napistenét.

Színészek: Sadaanam Krishnankutty (India); Kalamandalam Balasubrahmanian (India); Dr Kalamandalam John (India); Kalamandalam Krishnaprasad (India); Kalamandalam Soman (India); Kalamandalam Sivadasan (India); Mario Barzaghi (Olaszország); Alessandro Rigoletti (Olaszország); Ruben Manenti (Olaszország)

Kathakali zene (ének): Kalamandalam Ajesh Prabhakar (India); Kalamandalam Sudhish Kumar (India)

Kathakali Chenda (dob): Kalamandalm Balasundaran (India)

Kathakali Maddalam (dob): Kalamandalam Rajanarayanan (India)

Kathakali Chutti (maszk): Kalamandalam Sukumaran (India); Kalamandalam Rajesh (India)

Színpadi asszisztens: Caterina Scotti (Olaszország), Antonietta Fusco (Olaszország)
Világosító és hangosító: Fabio Vignaroli (Olaszország)
Koordinátor: Tiziana Barbiero (Olaszország)

NSZ
Nagyszínpad
Dr. Kalamandalam John

Dr. Kalamandalam John

Dr. Kalamandalam John: a Kalatharangini Kathákali Iskola alapítója és igazgatója. Keralában született 1955-ben. Kilenc éven át szigorú, napi nyolc órás Kathákali képzésen vett részt, amelyet Guru (professzor) C. Padmanabhan Nair és Vijayakumar vezettek a Kerala Kalamandalamban. Szanszkrit nyelvet és Kathákali irodalmat tanult Prof. Unnikrishnan Elayadutól. 1977-ben megkapta a legjobb Kathákali diáknak járó A.D. Bolland Aranymedált, majd 1978-ban indiai állami ösztöndíjban részesült. Mióta befejezte tanulmányait, egyaránt oktat indiai és külföldi diákokat a Kerala Kalamandalamban. A Kalamandalam társulat tagjaként bejárta Indiát és részt vett nemzetközi turnékon.

Kalatharangini Kathakali Iskola / Thrissur, Kerala, India
A Kalatharangini Kathakali Iskola az egyik legfontosabb oktatási és kulturális intézmény, amely elszántan összpontosít Kerala tradicionális előadó-művészetének felemelésére. A Kalatharangini világszerte sok színpadon képviselteti magát, valamint indiai klasszikus táncokat oktat sokfelé, ide tartoznak a Bharathanatyam, a Mohiniyattam és a Kuchippudi táncformák. A Kalatharangini 35 éves történetével a tradicionális művészet útján, széles kapcsolatrendszerével és tapasztalatával kétségkívül egyike a legrangosabb intézményeknek.

TTB Teatro tascabile di Bergamo – Accademia delle Forme Sceniche
Bergamo, Olaszország 
(Színházi Formák Akadémiája) 1973-ban Renzo Vescovi által alapult követve Jerzy Grotowsky Laboratórium Színházát és Eugenio Barba Odin Színházát. A színháztudomány értői úgy definiálják a csoportot, mint „élő kulturális kincs” vagy „fesztiváltársulat”, hiszen a TTB képes megtölteni egy teljes színházi hetet változatos formájú és műfajú előadásaival.  1977-ben a TTB megkezdte felfedezőútját a keleti színházi kultúrák terén, és azóta az IXO – Istituto di Cultura Scenica Orientale (A Kelet Színpadi Kultúrája Intézet) alapítványon keresztül dolgoznak a művészeti és kulturális tudást előmozdításáért a nyugati világban. Emellett a TTB társulatán belül néhány olasz színész-táncos csoport is formálódott, akik elsajátították az indiai klasszikus tánc különböző formáit.
A TTB kapcsolata Indiával logikus fejleménye a társulat tudományos munka iránti és a technikai-gyakorlati gyarapodás iránti igényének, továbbá ésszerű megoldásokat kínált munkájuk elméleti és formai alapjainak kérdésében.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Algéria, Franciaország, India, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Vietnám