Vissza az előadásokhoz

Történetek a Mahábharátából

Kathakali stílusú klasszikus indiai tánc-színházi előadás

Történetek a Mahábharátából

Teatro Tascabile di Bergamo (Olaszország) and Kalatharangini Kathakali School (India)

Rendező: Dr. Kalamandalam John

Malajálam és szanszkrit nyelven, magyar és angol felirattal

7 óra 30 perc, 2 szünettel.

 „Ami nem áll ebben a műben, azt hiába keresnők a hármas világon!” - olvashatjuk az ősi indiai eposz, a Mahábhárata eredeti ajánlásában. Baktay Ervin a rövidített magyar változat megalkotója pedig így nyilatkozik: „ha egyebet sem ismernénk India múltjából, csak a Mahábháratát, ez magában elegendő volna, hogy a hinduk ősi mitológiáját, vallását, világnézetét, bölcseletét, művelődését, szokásait és művészetét rekonstruálhassuk.”

Keralából, Dél-India zöldellő vidékéről származik a kathákali stílus, amely különböző előadói és rituális gyakorlatok sokszínű kultúrájából merítve a XVII.-ik században nyerte el a most látható végleges formáját. A látványos arcfestések és jelmezek pazar kombinációi, a hipnotikus és rendkívül kifinomult éneklés és ütős zenei játék, valamint a színészek legendás technikai felkészültsége helyezik e művészetet a világszínház csúcsára. 

Magyarországon először élhetnek végig a nézők egy teljes, hagyományos kathákali éjszakát. Nem pusztán egy előadást, hanem (chai tea és szamósza kíséretében) egy kis darab Indiát varázsolnak ide a művészek. A produkcióban részt vesz Sadaanam Krishnankutty, aki a kathákali egyik legjelentősebb ma élő képviselője. 

Dr. Kalamandalam John

 

Kísérő rendezvények

►2023. május 25., csütörtök 18 óra, Kaszás Attila Terem
Ismeretterjesztő előadás a Kathakali táncszínház mítoszáról és költészetéről
Tiziana Barbiero, a Teatro tascabile di Bergamo alapító tagja a Kathakali műfaját mutatja be a főszereplők, Kalamandalam John és Sadanam Krishnankutty részvételével, valamint a zenészek közreműködésével.

►2023. május 26., péntek, 17 óra, Első emeleti előcsarnok
Élőben követhetik nézőink a Kathákali színészek maszkfestési és beöltözés folyamatát egészen 21:30-ig, az úgy nevezett "Zöld teremben". 

A Történetek a Mahábharátából című Kathákali stílusú előadás 22 órától veszi kezdetét a Nagyszínpadon. Az előadás hossza 7 és fél óra, így 27-én hajnalban 5:30-kor, napfelkeltekor ér véget. Az előadás után következik a Kelikottu, azaz a hagyományos napüdvözlő rítus, amelyben (egy kis reggelivel egybekötve) Kathákali dobos zenekar ad rövid koncertet, illetve a zenészek dallal köszöntik Szúrját, a hindu mitológia ősi napistenét.

Színészek

Sadaanam Krishnankutty
Kalamandalam Balasubrahmanian 
Dr Kalamandalam John (India)
Kalamandalam Krishnaprasad 
Kalamandalam Soman 
Kalamandalam Sivadasan 
Mario Barzaghi
Alessandro Rigoletti 
Ruben Manenti 

 

Kathakali Chutti (maszk): Kalamandalam Sukumaran, Kalamandalam Rajesh,  Kalatharangini Mary John 
Színpadi asszisztens: Caterina Scotti, Marta Suardi
Világosító és hangosító: Fabio Vignaroli 
Koordinátor: Tiziana Barbiero 

NSZ
Nagyszínpad
2023. május 26., 22:00
Dr. Kalamandalam John

Dr. Kalamandalam John

Dr. Kalamandalam John: a Kalatharangini Kathákali Iskola alapítója és igazgatója. Keralában született 1955-ben. Kilenc éven át szigorú, napi nyolc órás Kathákali képzésen vett részt, amelyet Guru (professzor) C. Padmanabhan Nair és Vijayakumar vezettek a Kerala Kalamandalamban. Szanszkrit nyelvet és Kathákali irodalmat tanult Prof. Unnikrishnan Elayadutól. 1977-ben megkapta a legjobb Kathákali diáknak járó A.D. Bolland Aranymedált, majd 1978-ban indiai állami ösztöndíjban részesült. Mióta befejezte tanulmányait, egyaránt oktat indiai és külföldi diákokat a Kerala Kalamandalamban. A Kalamandalam társulat tagjaként bejárta Indiát és részt vett nemzetközi turnékon.

Kalatharangini Kathakali Iskola / Thrissur, Kerala, India
A Kalatharangini Kathakali Iskola az egyik legfontosabb oktatási és kulturális intézmény, amely elszántan összpontosít Kerala tradicionális előadó-művészetének felemelésére. A Kalatharangini világszerte sok színpadon képviselteti magát, valamint indiai klasszikus táncokat oktat sokfelé, ide tartoznak a Bharathanatyam, a Mohiniyattam és a Kuchippudi táncformák. A Kalatharangini 35 éves történetével a tradicionális művészet útján, széles kapcsolatrendszerével és tapasztalatával kétségkívül egyike a legrangosabb intézményeknek.

TTB Teatro tascabile di Bergamo – Accademia delle Forme Sceniche
Bergamo, Olaszország 
(Színházi Formák Akadémiája) 1973-ban Renzo Vescovi által alapult követve Jerzy Grotowsky Laboratórium Színházát és Eugenio Barba Odin Színházát. A színháztudomány értői úgy definiálják a csoportot, mint „élő kulturális kincs” vagy „fesztiváltársulat”, hiszen a TTB képes megtölteni egy teljes színházi hetet változatos formájú és műfajú előadásaival.  1977-ben a TTB megkezdte felfedezőútját a keleti színházi kultúrák terén, és azóta az IXO – Istituto di Cultura Scenica Orientale (A Kelet Színpadi Kultúrája Intézet) alapítványon keresztül dolgoznak a művészeti és kulturális tudást előmozdításáért a nyugati világban. Emellett a TTB társulatán belül néhány olasz színész-táncos csoport is formálódott, akik elsajátították az indiai klasszikus tánc különböző formáit.
A TTB kapcsolata Indiával logikus fejleménye a társulat tudományos munka iránti és a technikai-gyakorlati gyarapodás iránti igényének, továbbá ésszerű megoldásokat kínált munkájuk elméleti és formai alapjainak kérdésében.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére