Vissza az előadásokhoz

Valère Novarina

Képzeletbeli állat

Képzeletbeli állat

L’Union des contraires produkció, Párizs, Franciaország

Rendező: Valère Novarina

Francia nyelven magyar szinkrontolmácsolással

2 óra 30 perc, szünet nélkül.

A Képzeletbeli állat létezése korábbi szövegek bizonyos epizódjainak változataival kezdődött. Körkörösen, egyre mélyebbre ásva dolgozom. A változat lehetővé teszi, hogy „másképpen lássunk rá” a dolgokra. Vissza-visszatérek régi festményeimhez, szövegeimhez, hogy megvallassak velük valamit. Valamit, amit talán még csak félig mondtak ki. A festészetben az a titokzatos, hogy minden gesztus visszahat. A vonalak útja. Elég egy csepp színt hozzáadni valahol, hogy az egész megváltozzon. Ugyanígy van az írói munkában. Rá kell újra lelni a szavak erejére, élességére, olykor csupán egyetlen szótag megváltoztatásával. Egy semmiség képes előidézni a metamorfózist. Az előadás olyan akár egy erdő: villódzik, soha nem ugyanaz. Mindig „más”.” - mondja Valère Novarina a párizsi La Colline Színházban az idei évadban bemutatott új előadása kapcsán.

A korábbi darabok részleteinek beemelése lehetővé tette számunkra, hogy a MITEM-en megjelenő vendégjáték egyszersmind egy izgalmas kísérlet tárgya legyen: két magyar „Novarina-színész”, Szűcs Nelli és Mészáros Tibor, Novarina magyar rendezésének, a Képzeletbeli operettnek egykori szereplői, nyíltszíni „szinkrontolmácsolással” lehetővé teszik, hogy a nézőkhöz e különös nyelvi univerzum egy „más” nyelven a kimondott szavak erejét megtartva jusson el. 

(Fotók: Pascal Victor)

Színészek: Edouard Baptiste, Julie Kpéré, Manuel Le Lièvre, Dominique Parent, Agnès Sourdillon, Nicolas Struve, René Turquois, Bedfod Valès, Valérie Vinci

valamint Christian Paccoud – harmonika; és a drámamunkások: Elie Hourbeigt, Richard Pierre.

Művészeti munkatárs: Céline Schaeffer
Zene: Christian Paccoud
Látványterv: Jean-Baptiste Née
Fényterv: Joël Hourbeigt
Jelmezterv: Charlotte Villermet
Jelmez kivitelezés: Sylvie Barras, Camille Brangeon, Jocelyne Jalicon
Báb kivitelezés: Charlotte Villermet, Jean-Paul Dewynter
Dramaturgia: Roséliane Goldstein, Adélaïde Pralon
Zenei munkatárs: Armelle Dumoulin
A szerző asszisztense: Sidonie Han & Pauline Clermidy
 

Műszaki igazgató: Richard Pierre
Világosító: Paul Beaureilles
Színpadmester: Elie Hourbeigt
Produkciós és turné asszisztens: Séverine Péan, Emilia Petrakis, Carine Hily / PLATÔ Díszletgyártás: La Colline Műhely

Magyar fordítás: Rideg Zsófia
Magyar hang: Szűcs Nelli, Mészáros Tibor

Bemutató: 2019. szeptember 20. La Colline – Nemzeti Színház - Párizs

Támogatók: Kulturális és Kommunikációs Minisztérium - Région Ile-de-France, a Spedidam, az OIF - International Organisation of Francophony , a FOKAL és a Nous Théâtre Egyesület.

Köszönet: Ifj. Guy Régis, Hélène Lacroix, Philippe Marioge, Collection de l’Art brut de Lausanne

Rendező

Valère Novarina

GH
Gobbi Hilda Színpad
Valère Novarina

Valère Novarina

Valère Novarina 1947-ben született, párizsi filozófiai és filológiai tanulmányai után Antonin Artaud-ról ír tanulmányt, egy éven keresztül az Isteni színjátékot olvassa, doktori dolgozat írását tervezi Adolphe Appiáról, majd Louis de Funes-ről. 1986 óta rendezi is műveit, legtöbb produkcióját az Avignon-i Fesztivál fogadja. Grafikusként és festőként a színházak színpadán egyesíti különböző tevékenységeit, hogy egy eredeti, költői művet hozzon létre. Szerte Európában fordítják és játsszák műveit, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Latin-Amerikában is. 2006-ban a Comédie Française repertoárjára kerül a Dühödt tér című darabja, szintén az ő rendezésében. 2011-ben az Év előadása díjat nyeri el Franciaországban Valódi vér című rendezése az Odéon színházban. A Csokonai Színház társulatával 2009-ben mutatta be Debrecenben a Képzeletbeli operett című darabját, amely öt estén át a párizsi Odéon színpadán is látható volt. 2016-ban már volt a MITEM-en a Nevek erdeje (Vivier des noms) darabja a francia társulatával és az Imígyen szóla Louis de Funès monológja Mészáros Tibor előadásában.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Algéria, Franciaország, India, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Vietnám