Vissza az előadásokhoz

Fjodor M. Dosztojevszkij regénye nyomán

Bűn és bűnhődés 16

Bűn és bűnhődés

Schauspielhaus Dresden, Drezda, Németország

Rendező: Sebastian Hartmann

Német nyelven magyar szinkrontolmácsolással

1 óra 50 perc, szünet nélkül.

Raszkolnyikov, Dosztojevszkij nagy eszmeregényének elszegényedett hőse, saját elméletet alkot: vannak közönséges és különleges emberek. Ez utóbbiaknak jogában áll az előbbieket saját eszméik és törekvéseik megvalósításhoz használni, és jogukban áll gyilkolni is. A „nagy” ember eszméjének mindent alá kell rendelni, mert csak ők képesek valami újat teremteni. Raszkolnyikov kipróbálja a való életben az elméletét: meggyilkol egy uzsorásnőt, és „járulékos veszteségként” annak húgát is.

A címbeli bűn és bűnhődés, vagy szószerinti fordításban a bűntett és büntetés fogalompárokban tükröződnek a drezdai előadás etikai és jogi kérdésfelvetései. Raszkolnyikov nihilista filozófiája – mint hosszú árnyék – már a 20. század bűneire utal.

Akárcsak Hartmann korábbi Dosztojevszkij-adaptációjában („Megalázottak és megszomorítottak”, amely 2019-ben szerepelt a berlini Theatertreffen legjobb tíz előadása között) a „Bűn és bűnhődésben” sem követi a rendezés a regény lineáris cselekményét. Mi visz rá egy embert a gyilkolásra? Mivé teszi ez az embert? – Dosztojevszkij kérdéséből kiindulva vizsgálja Hartmann a lehetséges motivációkat és asszociációkat.

A színészek, a kamera, a hang és a fény egyenrangú résztvevők a szín-játékban, amelynek csak a főbb pontjai vannak rögzítve. A képek, a szövegek és a játék menete minden előadás alkalmával újra teremtődik a próbák során megbeszélt és ki(próbált) anyagból. Dosztojevszkij frangmentált szóképeiből minden előadáson új világ születik, és újra fogalmazódik a kérdés: mennyi van bennünk és a világunkban a Raszkolnyikov-tünetből.

Színészek:
Luise Aschenbrenner, Moritz Kienemann, Philipp Lux, Linda Pöppel, Torsten Ranft, Lukas Rüppel, Fanny Staffa, Nadja Stübiger, Yassin Trabelsi

Zenész: Samuel Wiese

Díszlet: Sebastian Hartmann
Jelmez: Adriana Braga Peretzki
Zene: Samuel Wiese
Fényterv: Lothar Baumgarte
Video és kamera: Christian Rabending
Hang-asszisztens: Emily Kuhlmann
Élő vágás: Thomas Schenkel, Diana Stelzer
Falfestmény: Tilo Baumgärtel
Dramaturg: Jörg Bochow

NSZ
Nagyszínpad
Sebastian Hartmann

Sebastian Hartmann

Hartmann, Sebastian (1968) Lipcsében született, itt végezte a színművészeti főiskolát. Pályáját színészkét kezdte a weimari Nemzeti Színházban és a berlini Carrousel Színházban. A 90-es évek közepétől a független szcénában dolgozott, az 1998-ban általa alapított „Wehrtheater Hartmann” társulat szerepelt az „Impulse” és a „Politik im freien Theater” nevű fesztiválokon. 1999-ben Jenában és a berlini „Theater unterm Dach”-ban, majd két évig a Frank Castorf vezette berlini Volksbühnén rendezett. Ezt követően Hamburg, a bécsi Burgtheater, a berlini Deutsches Theater, valamint Bázel, Köln, Magdeburg, Frankfurt, Tallinn és az oslói Nemzeti Színház következett. 2008 és 2013 között a lipcsei színházat vezette. 2013-ban a „Háború és béke”, 2019-ben a „Megalázottak és megszomorítottak” rendezését válogatták be a német nyelvű színházak legrangosabb fesztiváljának, a berlini Theatertreffennek a legjobb tíz előadása közé.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Algéria, Franciaország, India, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Vietnám