Casting

WORK-SHOPRA VÁRJUK A JELENTKEZŐKET!

Dionüszosz visszatérése - Theodórosz Terzopulosz módszere

Várjuk 40 év alatti művészek (színészek, dramaturgok, rendezők) illetve színművészeti főiskolások jelentkezését az edit.kulcsar@nemzetiszinhaz.hu címen egy angol nyelvű, fényképes önéletrajzzal 2020. március 1-ig. A workshopon 25 fiatal művész vehet részt, akiket maga Theodórosz Terzopulosz választ ki. A résztvevőket legkésőbb március 20-ig értesítjük.

Theodórosz Terzopulosz

 

A workshop időpontja és helyszíne:
2020. április 14, 15 és 16, 10-15 óra között (két szünettel) - Nemzeti Színház, Balett-terem

Műhelybemutató:
2020. április 16. 16-18 óra között
Nemzeti Színház, Balett-terem

 

A műhelymunka betekintést nyújt Theodórosz Terzopulosz elismert és nagy hatású módszerébe, amelyet nemzetközi drámaakadémiákon, drámaiskolákban és egyetemeken oktatnak, és világszerte inspirálta a színészi szakmát. Terzopulosz módszere az elakadt energia és hang felszabadítására épül, a szó és a test felbomlott egységének újraalkotását célozza. A dinamikus fizikai és hanggyakorlatok sorából álló képzési paradigma kialakítása az előadói mesterség alapelveinek kiművelését szolgálja: a rekeszizomlégzés irányítása, a testi koncentráció, a test tengelyeinek megerősítése és aktiválása a testközponttal összeköttetésben, illetve a test hangforrásainak és rezonátorainak felszabadítása. A résztvevők egy szöveg ritmikus interpretációján keresztül (antik görög vagy klasszikus szövegek) tanulmányozhatják a tréningelemeket.

 

“Az Attis Színházban a próbafolyamat nem egy dramatikus koncepció véghezvitele, sokkal inkább egy kalandos utazás az emlékezet tájain, és felkutatása a test és a beszéd elveszett egységének, a szó természetes egészének.”

Heiner Müller, Berlin, 1987.

 

(2020. február 5.)


Oldal tetejére

Résztvevő országok: Algéria, Franciaország, India, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Vietnám