Vissza az előadásokhoz

Talán felemelkedik és érezi az illatot (May He Rise and Smell the Fragrance) 12

Talán felemelkedik és érezi az illatot (May He Rise and Smell the Fragrance)

Ali Chahrour Társulata, Bejrút, Libanon

Rendező: Ali Chahrour

Arab nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra, szünet nélkül.

„Csak olyan Istenben hinnék, aki tud táncolni” (Friedrich Nietzsche: Imígyen szóla Zarathustra)

A Felemelkedés egyszerre táncelőadás és szertartás, amelyben a halál előjön a föld mélyéből és az élet szertartásává lesz. A nő, a gyászoló papnő összehívja a férfiakat, hogy megtapasztalják a gyász és veszteség kínjait. Mint egy istennő, az élet és halál mezsgyéjére vezeti őket, ő mozgatja a testüket és félelmeikből nő ki az életigenlés. Megkérdőjelezi saját férfiasságukba vetett hitüket – az erőt, hősiességet és szívósságot; amely merevség, lassúság és elmúlás – felszínre hozza esendőségeiket és gyengeségeiket, hangja erejével és siralmaival is lecsupaszítja tehetetlenségüket.

A Felemelkedés Ali Chahrour trilógiájának záró darabja. Mindhárom előadás a gyászszertartásokról, azok gazdag mozgáskincséről és a test jelenlétének kérdéséről szól. A Fatmeh és a Leila halála után következő Felemelkedés tovább gazdagítja az értelmezések világát egy siratóénekekre, gyászra és táncra épülő előadással. Felhasználja az arab emlékezet modáit és legendáit, a helyi – pontosabban Mezopotámia Fekete Föld néven ismert vidéke – sajátos mozgáskultúráját.

Táncelőadás

Színészek:
Ali Chahrour, Hala Omran, Abed Kobeisy, Ali Hout
 

Fénytervező: Guillaume Tesson
Hangtervező: Khyam Allami
Díszlettervező: Issa Kandil
Jelmeztervező: Rayya Morcos
Dramaturg: Junaid Sarieddeen
Zeneszerző és zenész: "Two or The Dragon" / Ali Hout, Abed Kobeissy
Kommunikációs koordinátor: Zyad Ceblany
Grafikus: Nadine Helwe
Kalligráfia: Ali Ceblany

Társproducerek: fabrik Potsdam, a Goethe Intézet támogatásával, az „Afac” arab művészetért és kultúráért alapítvány. Támogatók: Houna Központ, Zoukak színtársulat, Bejrúti Francia Intézet, Al Akhbar napilap, L’Orient du Jour.

Külön köszönet: Montevideo, Créations Contemporaines kézműves műhely, Les Rencontres à l'échelle összművészeti fesztivál
Rendező-koreográfus
KA
Kaszás Attila Terem
2018. április 21., 17:00
Ali Chahrour

Ali Chahrour

Ali Chahrour 2008-ban kezdte tanulmányait a Nemzeti Szépművészeti Intézetben és a második évben „drámai táncot” tanult – ez egyébként a Libanonban elérhető egyetlen felsősokú koreográfiai képzés. Egyetemi évei alatt több európai országban továbbképezte magát a mozgás területén. Röviddel az egyetem elvégzése után Bejrutban és Hollandiában mutatta be 2011-ben két táncosra írott, Ajkain a hó című előadását, a szerelem elmúlásáról. Egy évvel később született meg a Dans, amelyben „a test elleni mindennapos erőszakot” járja körül. Ebben az előadásban kezdte el felépíteni saját esztétikáját a maga társadalmi, politikai és vallási környezetében, amelyben elutasítja a kortárs táncművészet alkotta testképet. E helyett másikat javasol, amely „nem vesz tudomást az arab világ nagy diskurzusairól”. Legújabb előadása, a Fatmeh és Leila halála megkérdőjelezi a síita szertartásokat és azok jelenkori formáit. Az előadás egy trilógia része, amely a test szerepét vizsgálja az arab világ halál-rítusaiban, a testi kifejezések erejét ebben a sajátosan heves vallási, társadalmi és politikai kontextusban. A második előadást 2016-ban beválogatták a 70. Avignoni fesztivál hivatalos műsorába és több más amerikai, kanadai, francia és német fesztiválba.

Egy évvel később született meg a trilógia záró darabja, a Talán felemelkedik és érzi az illatot, mezopotámiai költemények, mítoszok és mondák alapján. Ebben a gyász és a bánat meghittségét és könyörtelenségét vizsgálja, illetve azok gyökereit saját kultúrája múltjában és jelenében.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Belgium, Észtország, Horvátország, India, Libanon, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tunézia, Ukrajna