Vissza az előadásokhoz

Sardar Tagirovsky és Sényi Fanni ötlete alapján írta: Sényi Fanni

Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke

Beaumarchais Egy őrült nap avagy Figaro házassága című drámája nyomán

Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke

Nemzeti Színház, Budapest, Magyarország

Rendező: Sardar Tagirovsky

A MITEM-en angol felirattal

3 óra 30 perc, 2 szünettel.

Egy nem távoli, de távolinak tűnő jövőben Spanyolország nagyhatalommá vált egy A.I.DEN (Éden) nevű vállalatnak köszönhetően. A vállalat a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozik, elnöke egy 21. századi gróf. Az ő házában vagyunk. A grófnak, mint mindenkinek, vannak vágyai és félelmei. Vágyakozik személyi titkárának, Figarónak menyasszonya után. És képes bármilyen követ megmozgatni, hogy megszerezze, ami kell neki. A ház lakói, a vállalat munkatársai mindannyian saját megoldatlan vágyaik körül forognak és ennek egyik központi eleme Figaro. Figaro olyan, mint azok a lámpák, amelyek körül az éjszakai pillangók és bogarak repkednek, míg meg nem égetik szárnyaik és bele nem halnak az elérhetetlen fény vágyába.

Társadalmi helyzetekről, emberi játszmákról, színházról, szerelemről, költészetről, jövőkutatásról, nosztalgiáról, a mi világunkról szól az előadás, kapcsolatot teremtve Beaumarchais korának világával. Azóta sok minden történt. Egy hirtelen változó világ részesei vagyunk most. Elképzelhetetlennek tűnő helyzetek előtt állunk. Egy olyan kor vár ránk, ahol az idő és a tér fogalmát újra kell értelmeznünk. És éppen ezért egyre fontosabbá válik mindannyiunk számára a múlt, a gyökereink, az emlékeink. De a digitális forradalom közepette is létezik egy pár, Figaro és Suzanne, akik kilépnek a játszmák és a pletykák megszokott köréből. Beaumarchais humorával és kiváló szerkesztésű drámájával, részei leszünk Figaro álmának, újraéljük vele a múlt egy szeletét, Figaróval közösen játsszuk újra ezt az őrült napot.

Almaviva gróf, elnök, Éden Vállalat
Rozina grófné, a felesége
Figaro, a gróf személyi titkára, Éden Vállalat
Suzanne, a grófné szobalánya
Marcellina, bioszoláris építész, Éden Vállalat
Antonio, gondnok és kertész a gróf birtokán
Chérubin, a grófné keresztfia
Bartolo, agykutató, Éden Vállalat
Bazilio, zenetanár
Fanchette, szobalány, Antonio lánya
Pepitó Pepitánez, színész
Sebastián, MI kutató, Éden Vállalat
Domingo, tudatos-álom kutató, Éden Vállalat
Adam, az Éden Vállalat tulajdona
Eva, az Éden Vállalat tulajdona, Gésa

Szabó Nikolett

Díszlettervező

Dobre-Kóthay Judit

Jelmeztervező

Bajkó Blanka-Alíz

Zeneszerző

Katona Dávid

Zenei szerkesztő

Katona Dávid

Sardar Tagirovsky

Video

Nagy Bianka

Video effektek
Operatőr

Grátz Márk

Dramaturg

Sényi Fanni

Ügyelő

Dobos Gábor

Lencsés István

Súgó

Sütő Anikó

Rendezőasszisztens

Kolics Ágota

NSZ
Nagyszínpad
Sardar Tagirovsky

Sardar Tagirovsky

Kazanyban (Oroszország) született 1985-ben. A 90-es évek óta él Magyarországon. Színészetet tanult a Shakespeare Színművészeti Akadémián, a Budapest Bábszínház stúdiójában bábszínészként szerzett képesítést. A Sztanyiszlavszkij-Strasberg módszert tanulmányozta Budapesten és Rómában Paolo Antonio Simioninál. Emellett folyamatosan kísérletezett  rendezéssel és színészettel a Tűzraktérben, Zöld Macskában, Sirályban. 

Első hivatalos színházi munkája, a Sepsiszentgyörgyön rendezett Meggyeskert a 2015-ös POSZT-on elnyerte a közönségzsűri, három színésze a legjobb alakításért járó díjat.

2016-ban Erdélyben megkapta a 35 év alatti rendezőknek adható Játéktér díjat.

Kortárs darabot rendezett Nagyváradon, amely meghívást kapott a debreceni Deszka Fesztiválra. Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdióban Matei Visniec: Nyina c. művének ősbemutatója fűződik a nevéhez, legutóbb Sepsiszentgyörgyön dolgozott,  Moliére: Úrhatnám polgárát vitte színre.

A színház mellett szerepelt különböző filmekben külföldön, legutóbb az Infernoban, melynek rendezője az Oscar-díjas Ron Howard (Egy csodálatos elme, Apolló 13). Emellet olyan angol és amerikai sorozatokban tűnt fel, mint a Strikeback vagy a Tyrant.

Jelenleg negyedéves rendező hallgató a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, mestere Bocsárdi László. Szintén Marosvásárhelyen drámaírást is tanul.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Németország, Kazahsztán, Dánia, Portugália, Csehország, Franciaország, Svédország, Szlovákia