Vissza az előadásokhoz

AMERIKAI ELEKTRA

Eugene O’Neill művét színpadra alkalmazta Cecilia Ölveczky és Eirik Stubø

AMERIKAI ELEKTRA

Det Norske Teatret, Oslo, Norvégia

Rendező: Eirik Stubø

Norvég nyelven magyar és angol felirattal

3 óra, 2 szünettel.

Eugene O’Neill trilógiáját, az Amerikai Elektrát Aiszkhülosz tragédiája, az Oreszteia ihlette. Az amerikai mester követi az ókori dráma történetét, de a cselekmény színhelyét és időpontját megváltoztatja. A darab Amerikában játszódik a polgárháborút követően. Az argoszi uralkodóház helyett pedig egy jómódú amerikai család tragikus sorsát követhetjük nyomon.

A háborúból hazatérő apa és fia felejteni szeretné szörnyű élményeit, de az otthon idillje hamarosan kegyetlen csatatérré változik. O’Neill sokat merít a darab megírása idején (1930 körül) népszerű freudi tanításokból. Az Oidipusz-komplexus, a ki nem élt érzelmek, a tudat alatt őrzött gyermekkori sebek, az elfojtott szexuális vágyak nagy erővel vannak jelen a véres családi drámában. Egyes kritikusok nem véletlenül nevezik a darabot pszichológiai esettanulmánynak.

Az oslói Norvég Színház az antik kórust egy dzsessztrióval helyettesíti. Az előadás közönség- és kritikai sikert aratott mind Oslóban, mind a stockholmi Bergman Fesztiválon. A remek színészi játék, a kiváló zene, a vizuális elemek összjátéka hűen és a mához szólóan közvetíti O’Neill megrendítő darabját.

Szereplők:

Orin – Torbjørn Eriksen
Lavinia – Kirsti Stubø
Adam Brandt – Lasse Kolsrud
General Ezra Mannon – Bjørn Skagestad
Christine Mannon – Gjertrud Jynge
Peter Niles – Espen Løvås
Hazel Niles – Marie Blokhus

Zenészek:
Steinar Sønk Nickelsen,
Erik Nylander,
Håvard Stubø

 

Ügyelő: Per Berg-Nilsen
Maszkmeser: Tonje Lie Nauff
Súgó: Torill Steinlein
Fénytervező: Torkel Skjærven
Video: Boya Bøckman
Dramaturg: Cecilia Ölveczky
Zenei vezető: Steinar Sønk Nickelsen
Díszlet- és jelmeztervező: Kari Gravklev

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Eirik Stubø

Eirik Stubø

Az észak-norvégiai Narvikban született 1965-ben. Tanulmányait az Oslói és a Tromsři Egyetemen végezte. 1991-ben filozófia doktorátust szerzett Tromsřben, majd Oszlóban az Állami Színházművészeti Főiskola rendezőszakán tanult. 1997 és 2000 között a nyugat-norvégiai Stavangerben a Rogaland Teater vezetője, majd 2009-ig az oszlói Nemzeti Színház igazgató-főrendezője és a nemzetközi Ibsen Fesztivál művészeti vezetője volt. 2013-ban a Stockholmi Városi Színház vezetőjévé nevezték ki, majd 2015-től a Stockholmi Királyi Drámai Színház, a DRAMATEN igazgatója lesz, 2019-ig. Előadásai több nemzetközi fesztiválon is szerepeltek. 2007-ben New Yorkban pedig egyik Henrik Ibsen A vadkacsa című művének színpadra állításáért a legjobb rendező díjával jutalmazták. Legutóbb 2011-ben járt Budapesten Jon Fosse: Valaki majd jönni fog című darabjával. Norvégiában a többi között a Kritikusok Díjával, valamint a legjobb rendezésért járó Hedda-díjjal is kitüntették.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Németország, Kazahsztán, Dánia, Portugália, Csehország, Franciaország, Svédország, Szlovákia