Vissza az előadásokhoz

6 (Csehov: A 6-os számú kórterem című műve nyomán)

6  (Csehov: A 6-os számú kórterem című műve nyomán)

Nemzeti Színház, Budapest, Magyarország

Rendező: Sardar Tagirovsky

4 óra 40 perc, 2 szünettel.

Sardar Targirovsky több előadást létrehozott már Budapesten a Laboratorium Animae független társulattal. Jelenleg Marosvásárhelyen Bocsárdi László rendező osztályában negyedéves hallgató. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban rendezett Csehov Meggyeskert című előadását beválogatták a 2015-ös POSZT versenyprogramjába.
A Nemzeti Színházban „6” címmel bemutatásra kerülő előadását az ifjú alkotó a következőképpen ajánlja: Csehov drámáiból könnyű múzeumot vagy mai szórakozóhelyet építeni. A cél nem lehet sem az egyik, sem a másik. Csehov világa megmutatja azt a 19. századot, ami magában hordozta annak a folyamatnak a kezdetét, amely a ma élő emberek természettől való elszakadásához vezetett. Az átláthatóság, a kontroll, az ellenőrzés vált elsődlegessé a múlt századfordulón, az ember és a világ megfigyelése pszichológiailag, biológiailag, iparilag feljogosított bizonyos embereket a hatalommal való visszaélésre, nagyobb méreteket kezdett ölteni a közöny és a magány.
Mára, másfél évszázad után az emberek jelentős része eljutott oda, hogy az emlékek és az álmok ereje és működtetése nagymértékben csökkent, kevésbé lett fontos a közlés, a metafizikai kommunikáció, az álmokkal való kapcsolódás, a tudatalatti érzetek kibontása. Ez a folyamat nem csupán tragédia, hanem szükségszerű „fejlődés”, bármennyire is fájdalmasak a részletek.
A 6-os számú kórterem című Csehov-novellá­ban felfedezhetjük azt a helyet, amely állítólag rosszabb a pokolnál. Egy elmegyógyintézet egy tár­sa­dalomban mindig arról szól, hogy valakik a többséghez képest „állítólag” nem normálisak. Az számít nem normálisnak, aki kiszámíthatatlan. És persze ott van a pakliban az is, hogy kiszámíthatatlan, mikor lesz valaki kiszámíthatatlan. Kiszámíthatatlan a beszámíthatatlan. Veszélyesebb a kiszámíthatatlan és jámbor ember az érdekek szerint cselekvőnél?
A 6-os számú kórterem lehetősége ott van közöttünk: az utcán idegenek között, a baráti társaságokban, vendégségben közeli vagy távoli rokonoknál. A 6-os számú kórterem bennünk van. Menedékeket keresünk, olyan belső igazságokat, amelyekkel túlélhetjük a legnagyobb elmegyógyintézetet, amit világnak hívunk. Próbálunk gyógyítani, akár az orvos és ápolásra szorulunk, mint a beteg. Szükségünk van arra a játékra, amelyben eljátszhatjuk az emlékeinket és az álmainkat. Jól esik a fájdalom, ami pillanatokra kinyitja a szabadságot.”
Zenész, Mojszejka

Bartók György m.v.

Nyikita, Katonai parancsnok, Szőke orvos

Beczásy Áron m.v.

Ivan Dmitrics Gromov, Hamlet

Béres Miklós m.v.

Jevgenyij Fjodorovics Hobotov
Andrej Jefimics Ragin
Zenész, Kalligráfus, Bús, komor beteg

Katona Dávid m.v.

Szergej Szergejics, Polgármester, Rosencrantz, Muzsik

Lukács András m.v.

Tanácsos, Guildenstern, Rendjeles beteg
Mihail Averjanics
Jevgenyij Fjodorovics Hobotov szakácsnője

Vas Judit Gigi

Operaénekes

Balogh Zsuzsanna Eszter

Hárfaművész

Kriesch Barbara

Zeneszerző

Bartók György

Katona Dávid

Díszlet, jelmez

Dobre-Kóthay Judit

Fénytervező

Bányai Tamás

Dramaturg

Benedek Zsolt

Díszlet-jelmeztervező asszisztens

Giliga Ilka

Ügyelő

Lovass Ági

Súgó

Kónya Gabi

Rendezőasszisztens
GH
Gobbi Hilda Színpad
Sardar Tagirovsky

Sardar Tagirovsky

Kazanyban (Oroszország) született 1985-ben. A 90-es évek óta él Magyarországon. Színészetet tanult a Shakespeare Színművészeti Akadémián, a Budapest Bábszínház stúdiójában bábszínészként szerzett képesítést. A Sztanyiszlavszkij-Strasberg módszert tanulmányozta Budapesten és Rómában Paolo Antonio Simioninál. Emellett folyamatosan kísérletezett  rendezéssel és színészettel a Tűzraktérben, Zöld Macskában, Sirályban. 

Első hivatalos színházi munkája, a Sepsiszentgyörgyön rendezett Meggyeskert a 2015-ös POSZT-on elnyerte a közönségzsűri, három színésze a legjobb alakításért járó díjat.

2016-ban Erdélyben megkapta a 35 év alatti rendezőknek adható Játéktér díjat.

Kortárs darabot rendezett Nagyváradon, amely meghívást kapott a debreceni Deszka Fesztiválra. Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdióban Matei Visniec: Nyina c. művének ősbemutatója fűződik a nevéhez, legutóbb Sepsiszentgyörgyön dolgozott,  Moliére: Úrhatnám polgárát vitte színre.

A színház mellett szerepelt különböző filmekben külföldön, legutóbb az Infernoban, melynek rendezője az Oscar-díjas Ron Howard (Egy csodálatos elme, Apolló 13). Emellet olyan angol és amerikai sorozatokban tűnt fel, mint a Strikeback vagy a Tyrant.

Jelenleg negyedéves rendező hallgató a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, mestere Bocsárdi László. Szintén Marosvásárhelyen drámaírást is tanul.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Németország, Kazahsztán, Dánia, Portugália, Csehország, Franciaország, Svédország, Szlovákia