Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 

Műsorarchívum 2018

MITEM 2018 - Krónika

Elkezdődött az V. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó

Sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes zászlófelvonással megnyitottuk az idei évi MITEM fesztivált április 10-én a Nemzeti Színházban. A 14 ország 27 produkcióját felvonultató esemény megnyitóján Vidnyánszky Attila kiemelte: a nemzeti színházak találkozójára a nyitottság és az antropológiai gondolatok jellemzők, amellyel Magyarország felkerült a világ színházi térképére. Soha nem volt ennyi produkció a MITEM-en mint idén. 

Valerij Fokin, az oroszországi Alekszandrinszkij Színház igazgatója köszöntötte a Nemzetit a MITEM jubileuma alkalmából. A fesztivál ma esti nyitóelőadásának – Švjek. Visszatérés. – rendezője hangsúlyozta: a mai világban a színház a béketeremtés egyik eszköze, hiszen nyelvtől és kultúrától függetlenül hidat képez és hatással van az emberekre. 

Április 10-29 között a kortárs színház nagy mesterei közül számos itt lesz: a litván Eimuntas Nekrošius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov. Ismét vendégünk lesz a milánói Piccolo Teatro, ezúttal Antonio Latella Pinokkióját hozzák. Jönnek az államiságuk századik évfordulóját ünneplő észtek, Elmo Nüganen Vágyakozás című előadásával. Nagy öröm az idei MITEM-en a német színház hangsúlyos jelenléte: a Berliner Ensemble A kaukázusi krétaköre Michael Thalheimer rendezésében a kortárs német színház élvonalát képviseli, és ők hozzák Oliver Reese A bádogdobját is. Ismét hívtunk határon túli magyar előadásokat: Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice, Újvidékről pedig a Borisz Davidovics síremléke című előadás érkezik, utóbbit Alekszander Popovszki rendezte. Marosvásárhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoookavagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatják nézőink.

A mintegy három héten át tartó rendezvényen a fesztiváldíjas, különleges látványvilágú előadások mellett számos szakmai programon is részt vehetnek az ide látogatók: megtekinthetik A látvány művészetea Brecht stúdiumok című kiállításokat is, találkozhatnak Mchael Thalheimerrel, az európai kortárs színházi élet egyik legnevesebb alakjával, részt vehetnek Wilhelm Droste irodalomtörténész vezetésével Bertolt Brecht időszerűségéről szóló kerekasztal-beszélgetésen, hallhatnak a „Nemzeti Színházakról – Másként”, de akár ráléphetnek „A Bolond Bölcsességek Útjára” is Parvathy Baul énekessel és Julia Varley színésznővel. 

Vidnyánszky Attila, Valerij Fokin a MITEM zászlóval

(2018. április 10.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország