Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 

Műsorarchívum 2017

A képzelet terei - Helmut Stürmer díszlettervező kiállítása a Zikkuratban

Április 13-án 17 óra 30 perckor

A Faust című előadás díszlettervezője, Helmut Stürmer több mint négy évtizedes pályafutása során mintegy kétszáz színházi előadáshoz, számtalan operához, és játékfilmekhez tervezett díszletet és jelmezt.

A kiállítás a MITEM alatt naponta 14-20-ig tart nyitva, ám aki lemarad, szerencsére még májusban is megnézheti minden nap 17-19 óráig.

Olyan világhírű rendezők munkatársa, mint Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete, Tompa Gábor és Vlad Mugur. A többi között megkapta a Fine Artists’ Union díját, a román színházi szövetség, az UNITER életműdíját, a kolozsvári TIFF nemzetközi filmfesztivál Életműdíját. Magyarországon kitüntették a Kritikusok Díjával a Katona József Színház Shakespeare: Troilus és Cressida (rendező: Silviu Purcărete) előadásának díszletéért és jelmezéért, ugyanezért a POSZT-on is díjat kapott, majd 2012-ben Molière: Scapin, a szemfényvesztő (rendező: Silviu Purcărete) eladás díszletéért lett a legjobb díszlettervező szintén a POSZT-on. Legutóbb 2014-ben a Nemzeti Színháznak tervezte meg Shakespeare: Ahogy tetszik (rendező: Silviu Purcărete) előadásának díszletét. A Magyar Állami Operaház, az Eötvös Péter: A szerelemről és más démonokról című operájának is ő a látványtervezője.

Helmut Stürmer 1968–74 között kezdte pályafutását Románia „kulturális tavaszának” idején, amikor a fiatal rendezők elindították a román színház- és filmművészet későbbi világhódító útjára. Az  újítást azonban nem sokáig tűrte a szocialista diktatúra, hamarosan elkezdték betiltani az eladásokat, melynek hatására sok jelentős művész az emigrációt választotta. A fiatal Helmut Stürmer Némteországba ment, ahol 1977 óta él. „Ha elmész valahonnan, nyitottá kell váljál más kultúrákra, más tapasztalatokra, de mindig csak nyerhetsz, ha felégeted magad mögött a hidakat. Nyersz és veszítesz ugyanakkor, hogy később visszatérj és újra megépítsd a hidat.” – mondja egy interjúban. A német színházművészetet jól ismerte, már Romániából figyelemmel kísérte, és 1977 előtt is dolgozott nyugatnémet színházakban Liviu Ciulei és David Esrig rendezők alkotótársaként. Németországban találkozott újra azzal a román rendezővel, aki „színházi családjának” egyik legfontosabb tagja lett: Vlad Mugurral. „Szerencsés vagyok, mert találkoztam két nagy rendezővel életemben. Mély barátságomnak Vlad Mugurral a halála vetett végett, és Silviu Purcărete épp időben érkezett.” Helmut Stürmer két igényes és képzőművészeti élményként is jelentős albumba gyűjtötte eddigi munkásságát. 

 

Megnyitja: Eszenyi Enikő színművész, a Vígszinház igazgatója
Megnyitó: április 13-án 17 óra 30 perckor

(2017. március 14.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország