Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 

Műsorarchívum 2017

MITEM 2017

Ezt látni kell!

A 4. MITEM-re érkező 11 ország 23 előadásából válogattunk

Világhírű rendezők, ünnepelt előadások – így szól a 4. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM szlogenje. Olyan mesterek sora érkezik 2017. április 12. és 30. között a Nemzeti Színház fesztiváljára, akik a világszínház meghatározó alakítói, újítói. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttünk róluk néhány érdekességet.

 

Tudta, hogy…?

Színházi olimpikonok
A MITEM-en is látható előadások rendezői közül Eugenio Barba, Valerij Fokin, Krystian Lupa, Eimuntas Nekrošius egy-egy produkciója kiemelt vendég volt a Wrocławban tavaly megrendezett Színházi Olimpián. 1993-as alapítása óta a lengyelországi volt a hetedik Színházi Olimpia, amelyre mindig a világszínház legjelentősebb alkotói kapnak meghívást.

Egy filmsztár
A lengyel Andrzej Seweryn színész-rendező, egy igazi filmsztár. Az Oscar-díjas Andrzej Wajda A karmester című filmjében nyújtott alakításáért megkapta a Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve díját. Szerepelt az Oscar-díjas Indokínában és a Schindler listájában. Tagja volt a francia nemzeti színház, a Comédie-Francaise társulatának – a teátrum alapítása óta rajta kívül ez csak két nem francia anyanyelvű színésznek adatott meg. A MITEM-en látható Shakespeare-estje a színházművészet magasiskolája.

Faust csarnoka
A szebeni színházban és fesztiválon Silviu Purcăretének már számos rendezése született, köztük a Faust is. Hogy méltóképpen kerülhessen színre a világhírű román rendező monumentális víziója, a 120 színészt mozgató előadás, Szebenben felújítottak egy hatalmas régi iparcsarnokot. A Faust a MITEM-en is különleges helyszínen, az Eiffel műhelyházban látható.

Mejerhold-díjasok
Krystian Lupa és Vidnyánszky Attila is megkapta a moszkvai Mejerhold Központ díját. Az orosz kortárs művészeti élet egyik legjelentősebb intézménye a színházi nyelvet megújító rendezőknek adományozza ezt az elismerést. A 2015-ben a MITEM-en szerepelt Matthias Langhoff is megkapta Mejerhold-díjat.

Egy 53 éves társulat
Eugenio Barba a világszínház egyik nagy mestere, máig aktív rendezője. Több mint fél évszázada, 1964-ben hozta létre és vezeti néhány alapítóval együtt az Odin Színházat. Az alkotóközösség 1966 óta a dániai Holstebróban működik.

Arany Maszk-díjasok
Az orosz színházi élet Oscar-díja az Arany Maszk. Különböző kategóriákban alapos válogatás után jutnak a jelöltek a legjobbak döntőjébe. A MITEM-re meghívott rendezők közül az orosz Valerij Fokin és Viktor Rizsakov, a lett Alvis Hermanis, a bolgár Alekszander Morfov, a litván Eimuntas Nekrošius és Rimas Tuminas előadásai megkapták a legrangosabb orosz szakmai díjat, az Arany Maszkot. Hermanis, Nekrošius, Rizsakov és Tuminas pedig az orosz állam által adományozott legmagasabb állami színházi elismerésnek, a Sztanyiszlavszkij-díjnak is tulajdonosa.

 

Ajánlataink:
 

Az élet szép

Macedón Nemzeti Színház, Szkopje
Oroszország az 1920-as években. Már kialakulóban az új társadalom új rettegési formái. A sokszorosan megalázott munkanélküli, Podszekalnyikov elkeseredésében elhatározza: öngyilkos lesz. Híre megy a tervnek, és kiderül, nagyon sokan érdekeltek ebben az öngyilkosságban. Sorban megjelennek, akiknek sorsán fordítana, ha egy idegen halála megváltaná őket. Podszekalnyikov azonban az utolsó pillanatban alaposan berúg. Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című darabja nyomán készült előadás nevetnivalóan tragikus – és fordítva…

Rendező: Alexander Morfov

mikro? hol?  április 19. – 19 óra • Nagyszínpad

Az élet szép

 

***

Bűn és bűnhődés

Alekszandrinszkij Színház, Szentpétervár, Oroszország

Monumentális és sodró erejű előadás Dosztojevszkij kultikus regénye alapján. A több szálon futó és polifonikus színpadi adaptáció középpontjában a hit elvesztése és a lélek megváltásának lehetősége áll – mai értelmezésben. Vidnyánszky Attila rendező szerint az előadás „az európai civilizáció alapproblémáira kérdez rá, elsősorban a lelkiismeret szabadsága és a hit vonatkozásában. A világ egy jelentős része ateistává vált, de ettől mégsem lett boldogabb. Dosztojevszkij zseniális és profetikus regénye talán aktuálisabb, mint valaha”.

Rendező: Vidnyánszky Attila

mikor? hol?   április 23. – 15 óra • Nagyszínpad

Bűn és bűnhődés

 

***

Asik Kerib

Tatár Állami Drámai Színház, Almetyjevszk, Oroszország

Lermontov csodás meséjének hőse, Asik Kerib, a szegény költő, az örök vándor, akinek gyönyörű hangján kívül nincsen semmije. Csak úgy nyerheti el szerelme kezét, ha vagyont szerez. Ezer nap hűséget fogad egymásnak a költő és a lány, megkezdődik a vándorlásuk. A rendezés a közvetlenségre, dinamikus előadásmódra, az allegorikus, szimbolikus kifejezésre koncentrál, az archaikus színházi formák használata pedig a színészek plasztikus játékának szépségét, a mimikát és gesztusokra épülő lenyűgöző stílust emeli ki.

Rendező: Iszkander Szakajev

mikor? hol?  április 26. – 20 óra • Nagyszínpad

Asik Kerib

 

***

Az éhezőművész

Meno Fortas Színház, Vilnius, Litvánia

Klasszikus művek – Hamlet, Macbeth, Othello, Sirály, Isteni színjáték – színrevitele tették világhírűvé Nekrošiust és társulatát. Legújabb előadásuk Franz Kafka utolsó elbeszéléséből, Az éhezőművészből készült. Nekrošius színpadi víziója Kafka sokat elemzett filozofikus művéből a legtájékozottabb irodalomtudóst is meglepné, és nem csupán azért, mert a ketrecben ülő férfi helyett egy szabadon sétáló nő játssza a főszerepet…

Rendező: Eimuntas Nekrošius

mikor? hol?  április 30. – 20 óra • Nagyszínpad

Az éhezőművész

 

 

A IV. MITEM ELŐADÁSAI
- a találkozó hivatalos honlapján -

(2017. február 24.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország